Ηλίας Βλάχος

H απεργία των ποδοσφαιριστών δεν είναι μακριά

Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2024 - 13:12

Τα παιχνίδια αυξάνονται. Το ίδιο και οι τραυματισμοί. Το ίδιο φυσικά και τα έσοδα αλλά αυτό θα έπρεπε να έχει μικρή σημασία μπροστά στην υγεία των πρωταγωνιστών.

H απεργία των ποδοσφαιριστών δεν είναι μακριά

Ναι και ζήτω... το νέο format του Champions League - και όχι μόνο - φέρνει περισσότερα έσοδα, δίνει περισσότερα παιχνίδια στον τηλεθεατή αλλά σκέφτεται κανείς τους παίκτες; Νομίζω ότι μπροστά στο φάσμα της απόσχισης των μεγάλων του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου από τις διοργανώσεις της UEFA, ο Αλεκσάντρ Τσέφεριν όπως και οι υπόλοιποι της FIFA το παράκαναν.

* Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα

Αν νομίζετε ότι το επόμενο καλοκαίρι οι παίκτες θα ξεκουραστούν - μπορεί για μερικούς όντως να συμβεί αυτό - είστε γελασμένοι. Για τους πρωτοκλασάτους, αυτούς που στην τελική ανήκουν στις ομάδες οι οποίες γκρινιάζουν για τα χρήματα που εισπράττουν, αυτούς που θα κάτσει ο κόσμος να δει στην τηλεόραση, αυτούς για τους οποίους γίνεται όλος ο χαμός, η σεζόν δεν θα τελειώσει νωρίς.

Ο τελικός του Champions League είναι στο Μόναχο στις 31 Μαΐου, είναι εκεί το τέλος; Όχι. Ακολουθεί το Παγκόσμιο κύπελλο Συλλόγων με 32 ομάδες λέει, από τις 15 Ιουνίου ως τις 13 Ιουλίου. Και αν στον υπόλοιπο κόσμο τα ματς μπορεί να μην είναι τόσα πολλά, από τα μέρη μας, από την Ευρώπη δηλαδή, στο τουρνουά αυτό θα συμμετέχουν 12 ομάδες. Οι Τσέλσι, Ρεάλ Μαδρίτης, Μάντσεστερ Σίτι, Μπάγερν Μονάχου, Παρί Σεν Ζερμέν, Ίντερ, Πόρτο, Μπενφίκα, Ντόρτμουντ, Γιουβέντους, Σάλτσμπουργκ και Ατλέτικο Μαδρίτης.

Ο Ρόδρι το είπε στην συνέντευξη τύπου πριν τον αγώνα της Σίτι με την Ίντερ: "Νομίζω ότι είμαστε κοντά στην απεργία των ποδοσφαιριστών. Ρωτήστε και νομίζω ότι όλοι θα πουν το ίδιο. Αν συνεχιστεί αυτό δεν θα έχουμε άλλη επιλογή. Μας ανησυχεί."

Τον στήριξε ο πρόεδρος του Συνδέσμου ποδοσφαιριστών στην Ισπανία, ο γνώρισμός μας από το Ελληνικό πρωτάθλημα με την φανέλα του Άρη, Νταβίντ Αγάνθο: "Δεν αλλάζω ούτε κόμμα σε αυτά που είπε ο Ρόδρι. Οι δουλειές πάνε καλά αλλά η υγεία των ποδοσφαιριστών προέχει".

Η FIFPRO - η οργάνωση που εκπροσωπεί του επαγγελματίες παίκτες σε όλο τον κόσμο - έχει ήδη κινηθεί νομικά εναντίον της FIFA για τα αυξανόμενα παιχνίδια. Πήρε και την στήριξη του Συνδέσμου ποδοσφαιριστών της Αγγλίας στην μάχη αυτή, από τον Ιούνιο με τον CEO του Αγγλικού συνδέσμου Μαχέτα Μαλόνγκα να λέει: "Θα το πάμε ως το τέλος, για τους παίκτες".

Φανταστείτε ότι την σεζόν που πέρασε, ο Ρόδρι έπαιξε 58 παιχνίδια με Σίτι και Ισπανία χωρίς να φτάσει στον τελικό του Champions League και του Carabao Cup χάνοντας δώδεκα ματς για λόγους ξεκούρασης ή καρτών. Δηλαδή θα μπορούσε να έχει παίξει σε 70 ματς. Η Σίτι θα μπορούσε να είχε παίξει άλλα οκτώ παιχνίδια αν είχε φτάσει στον τελικό των διοργανώσεων που αναφέραμε νωρίτερα, δηλαδή 78.

Αν φτάσει μέχρι το τέλος σε όλες τις διοργανώσεις την επόμενη σεζόν η Σίτι, θα χρειαστεί να παίξει 83 παιχνίδια, μόνο η Σίτι όχι και η Εθνική Ισπανίας. Αν βάλουμε και εκείνα τα παιχνίδια, η προοπτική είναι να παίξει 91 ματς ο Ρόδρι. Ψυχρά αν το δούμε, μαθηματικά, είναι ένα ματς κάθε τέσσερις ημέρες αλλά επειδή ο Ρόδρι ξεκουράστηκε μετά το Euro, είναι ακόμη μικρότερη η συχνότητα των αγώνων.

Ακολούθησαν κι άλλοι. Σημαντικοί. Ο Καρβαχάλ, ο Ντε Μπρόινε όλοι στήριξαν τον Ρόδρι. Ο πρόεδρος της Λα Λίγκα, Χαβιέρ Τέμπας μίλησε για τα έσοδα των μεγάλων και την εξαφάνιση των μικρών ενώ μίλησε και για το παράδειγμα της Σεβίλλης που δεν παίζει στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις και έπρεπε να μειώσει άμεσα το μισθολόγιο για να αποφύγει τον αφανισμό.

Η UEFA και η FIFA έμπλεξαν. Νόμιζαν ότι έχουν ένα παιχνίδι στα χέρια τους, μαριονέτες, που θα τις κάνουν ότι θέλουν αλλά οι κούκλες, γίνονται κανονικοί άνθρωποι και δεν νομίζω ότι θα μεγαλώσει η μύτη του Ρόδρι λέγοντας ότι οι παίκτες είναι κοντά στην απεργία. Νομίζω ότι λέει την αλήθεια.