Άλλα σπορ

F1 Γκραν Πρι Καναδά: Ο Ρικιάρντο έχει το... know how

Σάββατο, 8 Ιουνίου 2024 - 10:14

Με την εμπειρία της νίκης του στο δύσκολο σιρκουί Ζιλ Βιλνέβ ήδη από το 2014, o Aυστραλός έχει τις δυνατότητες να μπει στη βαθμολογούμενη δεκάδα

F1 Γκραν Πρι Καναδά: Ο Ρικιάρντο έχει το... know how

Πρωτάθλημα Formula 1, πράξη 9η. Το Καναδικό Grand Prix διεξάγεται στο «Σιρκουί Ζιλ Βιλνέβ» στο Μόντρεαλ. Το σιρκουί είναι ιδιαίτερα αγαπητό στους φανς του μηχανοκίνητου αθλητισμού και τους οδηγούς λόγω της ταχύτητας και της πρόκλησης που προσφέρει, καθώς περιλαμβάνει γρήγορες ευθείες, σφιχτές φουρκέτες και το περιβόητο «Τείχος των Πρωταθλητών», όπου πολλοί μεγάλοι οδηγοί έρχονται αντιμέτωποι με τα όριά τους.

Η πίστα βρίσκεται στο τεχνητό νησί Νοτρ Νταμ, το οποίο δημιουργήθηκε για την Expo '67 και χρησιμοποιήθηκε στους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1976 πριν μετατραπεί σε πίστα F1 το 1978. Από τότε, φιλοξενεί το Καναδικό γκραν πρι σχεδόν κάθε χρόνο. Ο Ζιλ Βιλνέβ, εθνικός ήρωας του Καναδά, κέρδισε τον πρώτο αγώνα και το σιρκουί φέρει το όνομά του από το 1982.

Η πρόγνωση του καιρού προβλέπει βροχή και θερμοκρασίες μεταξύ 19-22°C, που αναμένεται να κάνουν τον αγώνα πιο απρόβλεπτο. Το 2024 δεν έχει διεξαχθεί ακόμα αγώνας σε βρεγμένο οδόστρωμα, γεγονός που καθιστά κρίσιμο παράγοντα την επιλογή ελαστικών.

Η πίστα, γνωστή για τις μεγάλες προκλήσεις της, απαιτεί ακρίβεια και επιθετική οδήγηση. Το ρεκόρ γύρου κατέχει ο Βάλτερι Μπότας με 1:13.078 από το 2019. Ο Μίχαελ Σουμάχερ και ο Λιούις Χάμιλτον είναι οι οδηγοί με τις περισσότερες νίκες στην πίστα (επτά), ενώ από το τρέχον grid, ο Μαξ Φερστάπεν έχει κερδίσει δύο φορές (2022, 2023) και ο Ντάνιελ Ρικιάρντο μία φορά (2014).

Τα σημαντικά νέα περιλαμβάνουν την επέκταση συμβολαίου του Σέρχιο Πέρες με τη Red Bull μέχρι το 2026, ενώ η Alpine ανακοίνωσε ότι ο Εστεμπάν Οκόν θα φύγει στο τέλος του έτους και θα αντικατασταθεί από τον Τζακ Ντούχαν. Ολα αυτά καθιστούν το φετινό αγώνα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα για τους λάτρεις της Formula 1.
Ο Μαξ Φερστάπεν βρίσκεται στην κορυφή του πρωταθλήματος οδηγών με 169 βαθμούς, έχοντας προβάδισμα 31 πόντων από τον δεύτερο Σαρλ Λεκλέρκ. Ο Λάντο Νόρις της McLaren είναι τρίτος στη βαθμολογία, απέχοντας μόλις 25 πόντους από τον Λεκλέρκ. διαφορά που αντιστοιχεί σε μία νίκη.

Στο πρωτάθλημα κατασκευαστών, η Red Bull διατηρεί την πρωτοπορία. Ωστόσο, οι πρόσφατες επιτυχίες της Ferrari με νίκες και βάθρα έχουν μειώσει τη διαφορά στους 24 βαθμούς.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Ο Ντάνιελ Ρικιάρντο έχει γευτεί το νέκταρ της νίκης στο γκραν πρι του Καναδά πριν από δέκα ολόκληρα χρόνια, όταν φυσικά η Red Bull μεσουρανούσε και έβγαζε νοκάουτ τις Mercedes και τις Ferrari. Τα πράγματα πλέον έχουν αλλάξει για τους κόκκινους ταύρους, όμως ο Αυστραλός γνωρίζει πολύ καλά την πίστα και μπορεί να βρει πλεονέκτημα σε συγκεκριμένα σημεία. Ποντάρουμε να τερματίσει στη βαθμολογούμενη δεκάδα, στο διόλου ευκαταφρόνητο 2,50 από την Betshop.