Ποδόσφαιρο

Κύπελλο Εθνών Αφρικής: Καμερούν και Νιγηρία φέρνουν... δώρα

Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2024 - 02:00

Αγώνες για όλα τα γούστα περιλαμβάνουν σήμερα τα προκριματικά του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής με το ενδιαφέρον μας να εστιάζεται πάντως στα φαβορί

Κύπελλο Εθνών Αφρικής: Καμερούν και Νιγηρία φέρνουν... δώρα

ΑΙΓΥΠΤΟΣ-ΜΑΥΡΙΤΑΝΙΑ

Το ματς θα διεξαχθεί στο Κάιρο. Εκεί η Αίγυπτος θα επιδιώξει να δώσει συνέχεια στην έξοχη εικόνα που παρουσίασε στα δύο πρώτα ματς του ομίλου. Κανένα πρόβλημα κόντρα σε υποδεέστερους αντιπάλους.
Ο θρυλικός Χοσάμ Χασάν γνωρίζει την αποθέωση και ως προπονητής στους «Φαραώ» για το επιθετικό παιχνίδι που συνδυάζει θέαμα και ουσία. Φυσικά, διαθέτει πλειάδα ποιοτικών παικτών προεξάρχοντος του Μοχάμεντ Σαλάχ της Λίβερπουλ με τις 101 συμμετοχές και τα 57 γκολ στο ενεργητικό του.
Στο τελευταίο ματς, ήταν καταιγιστική η Αίγυπτος κόντρα στην Μποτσουάνα και κυριάρχησε 4-0 με γκολ των Τρεζεγκέ (5’, 29’), Σαλάχ (57’ και Φατί (94’).

Η Μαυριτανία κινείται μέχρι στιγμής βάση προγράμματος. Πήρε το ματς με την Μποτσουάνα εντός, έχασε αυτό με το Πράσινο Ακρωτήρι (2-0) εκτός έδρας. Ξέρει πως με αυτές τις ομάδες θα δώσει μάχη για την δεύτερη θέση, η Αίγυπτος είναι πολύ πιο πάνω ποιοτικά. Θα πάει για την απόλαυση του ματς στο Κάιρο.
Ο κόουτς των «λιονταριών» Αμίρ Αμπντού βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να διαχειρίζεται ποιοτικό ρόστερ από τη στιγμή που 14 παίκτες αγωνίζονται εκτός των συνόρων. Ανάμεσά τους και ο στράικερ Κοϊτά της ΑΕΚ. Η προσοχή πέφτει κυρίως στην άμυνα.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Απόλυτα συγκεντρωμένη η Αίγυπτος, θα επιδιώξει να κλειδώσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και μαθηματικά την πρόκριση. Καλή ομάδα η Μαυριτανία αλλά όχι στα κυβικά της αντιπάλου της. Με το επιθετικό ποδόσφαιρο που παίζει η ομάδα του Χασάν, περιμένουμε και γκολ. 1 και over 2,5 στο 2,00 από την Betsson

ΚΑΜΕΡΟΥΝ-ΚΕΝΥΑ

Το ματς θα διεξαχθεί στην πόλη Ντουαλά. Εκεί το Καμερούν θα επιδιώξει να ανεβάσει ρυθμό και απόδοση και να σταματήσει την γκρίνια που ξέσπασε μετά το πρώτο πακέτο αγώνων. Δεν έχουν ικανοποιήσει μέχρι στιγμής τα λιοντάρια, (0-0 με τη Ζιμπάμπουε στο τελευταίο ματς), δεν θέλουν αν δώσουν άλλα δικαιώματα και στοχεύουν σε γκολ και θέματα στα δύο ματς με την Κένυα.
Ο Βέλγος κόουτς Μαρκ Μπρις βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής και περιμένει πολύ περισσότερα στο δημιουργικό κομμάτια από τους παίκτες του. Πλούσιο το ρόστερ, όλοι παίκτες αγωνίζονται εκτός των συνόρων, οι περισσότεροι εξ’ αυτών στην Ευρώπη.

Η Κένυα έδειξε στα δύο πρώτα ματς του ομίλου πως δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τον ανταγωνισμό για την δεύτερη θέση. Τώρα, θα μετρήσει τις δυνάμεις της και στο απόλυτο κρας τεστ των δύο αγώνων με το πανίσχυρο Καμερούν. Η απουσία άγχους αποτελεί το όπλο για τα «αστέρια».
Ο Τούρκος Ενγκιν Φιράτ συνεχίζει για τρίτη σεζόν στον πάγκο και δείχνει πως η δουλειά του αποδίδει καρπούς. Όπλο της Κένυας η άμυνα, τα πέντε από τα έξι πιο πρόσφατα ματς εξελίχθηκαν σε under 2,5 γκολ. Οι δέκα από τους παίκτες της αποστολής αγωνίζονται εκτός συνόρων
Στον τελευταίο αγώνα, νίκησε εκτός έδρας τη Ναμίμπια (1-2) με τους Αβίρε (54’) και Μπουγιά (76’), ενώ η γηπεδούχος μείωσε με τον Χότο στο 95’.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Προβληματίζει το Καμερούν μετά τις πρόσφατες εμφανίσεις του και έχουν ήδη αρχίσει να ηχούν τα καμπανάκια για τον Μπρις και τους παίκτες του. Η Κένυα θα κατέβει στο ματς με άγριες διαθέσεις και ανεβασμένη αγωνιστικά και ψυχολογικά, με όπλο την άμυνά της. Αναμένεται ντέρμπι με λίγα γκολ, στο οποίο οι γηπεδούχοι έχουν λόγω έδρας ελαφρύ προβάδισμα. 1 και under 2,5 στο 2,73 από την Betsson

ΝΙΓΗΡΙΑ-ΛΙΒΥΗ

Η ισοπαλία στην αναμέτρηση με την Ρουάντα ενόχλησε μια ομάδα του βεληνεκούς της Νιγηρίας. Κάθε γκέλα σχολιάζεται δυσμενώς στο εσωτερικό, οι «σούπερ αετοί» στοχεύουν σε νέες υψηλές πτήσεις στα δύο ματς που ακολουθούν με τη Λιβύη για να ρεφάρουν ψυχολογικά και να σφραγίσουν την πρόκριση στην τελική φάση του Κόπα Άφρικα. Ο Αγκουστίν Εγκουαβοέν ανέλαβε χρέη υπηρεσιακού έπειτα από την αποχώρηση του Τζορτζ Φίνιντι που δεν μακροημέρευσε ως προπονητής, σε αντίθεση με την τεράστια ποδοσφαιρική καριέρα του στην Εθνική. Σούπερ ποιοτικό ρόστερ, όλοι οι παίκτες αγωνίζονται στο εξωτερικό και ανάμεσά τους ο στόπερ Τροστ Εκόνγκ του ΠΑΟΚ.

* Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα

Η Λιβύη ξεκίνησε με φιλοδοξίες στη φετινή περίοδο, από τη στιγμή μάλιστα που μπορεί να αγωνίζεται εντός συνόρων, όμως τα πρώτα ματς ήταν αποθαρρυντικά. Προβλήματα σε όλες τις γραμμές, ελάχιστο το βαθμολογικό όφελος και τωρα την περιμένουν δύο ματς με την πανίσχυρη Νιγηρία. Ο πολύπειρος Σέρβος Μίλουτιν Σρεντόγεβιτς πλήρωσε το μάρμαρο και απολύθηκε από την τεχνική ηγεσία. Κόντρα στη Νιγηρία, οι «ιππότες» θα πάνε με υπηρεσιακό κόουτς τον Νασέρ Αλ Χαμπντινέβ σε αυτά τα δύο ματς. Μικρή βοήθεια στο ρόστερ από τρεις μόνο παίκτες που αγωνίζονται εκτός των συνόρων.
Στο τελευταίο ματς το Μπενίν πήρε τη νίκη (2-1). Η Λιβύη προηγήθηκε με τον Μπαντρί στο 9’, αλλά η γηπεδούχος γύρισε το ματς με γκολ των Μουνιέ (50’), Ολαϊτάν (62’).

ΕΚΤΙΜΗΣΗ: H Nιγηρία θέλει να ρεφάρει για το στραβοπάτημα με τη Ρουάντα και έχει την αγωνιστική υπεροχή να το κάνει απέναντι σε μία Λιβύη, που, σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να την ανταγωνιστεί.
1 + NG + over 1,5 στο 2,61 από την Betsson


ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗ-ΓΚΑΜΠΙΑ

Και αυτό το ματς για την Μαδαγασκάρη θα διεξαχθεί εκτός των συνόρων. Μετά την Τυνησία, τώρα θα χρησιμοποιήσει ως έδρα στο Μαρόκο και εν προκειμένω την Καζαμπλάνκα. Ακόμα και έτσι θα επιδιώξει αν δώσει συνέχεια στις καλές εμφανίσεις που έκανε στο ξεκίνημα της σεζόν με στόχο την πρώτη νίκη. Το πρόβλημα για τους νησιώτες είναι η δυστοκία στην τελική προσπάθεια, ενώ από την άλλη πλευρά είναι ιδιαίτερα αξιόπιστοι στην άμυνα. Ο κόουτς Ρομέ Ρακομοραμπέ ποντάρει σε επτά παίκτες που αγωνίζονται στην Γαλλία και συνολικά 14 ποδοσφαιριστές εκτός των συνόρων.
Κόντρα στις Κομόρες, οι -τυπικά- γηπεδούχοι προηγήθηκαν με τον Αντριαματσινόρο στο 9’, αλλά οι καλύτερες Κόμορες απάντησαν με τον Σανγκαμά στο 41’, για το τελικό 1-1.

Η Γκάμπια δεν έχει καταφέρει να δείξει θετικό πρόσημο στο ξεκίνημα του ομίλου. Θέλει να ακολουθήσει την Τυνησία στην τελική φάση αλλά πρέπει να δείξει και στο γήπεδο πως είναι καλύτερη από τον ανταγωνισμό. Ώρα αποδείξεων τα δύο ματς με την Μαδαγασκάρη όπου οι «σκορπιοί» θα επιδιώξουν να «τσιμπήσουν» το εξάποντο.
Ο Βορειοϊρλανδός Τζον Μακίνστρι που ανέλαβε φέτος τα ηνία καθοδηγεί την Γκάμπια στη μάχη για την πρόκριση. Στην αποστολή βρίσκονται 15 παίκτες που αγωνίζονται εκτός των συνόρων και ανάμεσά τους ο μπακ Κόλεϊ του ΠΑΟΚ, και τα πέντε πιο πρόσφατα ματς εξελίχθηκαν σε γκολ-γκολ.
Στο τελευταίο ματς η Γκάμπια ηττήθηκε από την Τυνησία εντός έδρας με 2-1. Καλύτερη η φιλολξενούμενη, επικράτησε με γκολ των Αμπντί στο 11’ και Ραμντάν στο 75’, ενώ για την Γκάμπια σκόραρε ο Σόου στο 14’.
Οι δύο ομάδες δεν έχουν αγωνιστεί στο παρελθόν.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Και εδώ έχουμε ντέρμπι ανάμεσα σε χαμηλής δυναμικότητας ομάδες, το οποίο θα κριθεί στην άμυνα. Το under για τη γηπεδούχο είναι... στην ημερήσια διάταξη ενώ η Γκάμπια έχει σοβαρό πρόβλημα στην άμυνα.
1 (DNB) στο 1,90 από την Betsson


ΜΠΕΝΙΝ-ΡΟΥΑΝΤΑ

Κι αυτό το ματς, το Μπενίν θα το δώσει σε άλλη χώρα και εν προκειμένω στην πρωτεύουσα Αμπιτζάν της Ακτής Ελεφαντοστού. Εκεί πάντως πέτυχε τη σημαντική νίκη με τη Λιβύη (2-1) και θέλει να προσθέσει ακόμα ένα τρίποντο σε ενεργητικό του με την Ρουάντα για να αποκτήσει σαφές προβάδισμα για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης πίσω από τη Νιγηρία.
Ο Γερμανός κόουτς Γκέρνοτ Ρορ μένει για τρίτη χρονιά στον πάγκο των «τσιτάχ» και η δουλειά του αρχίζει να φαίνεται. Ευχάριστο το γεγονός πως έχει στη διάθεσή του ποιοτικό ρόστερ, με 15 παίκτες να αγωνίζονται εκτός συνόρων.

Η Ρουάντα μπορεί να μη βρίθει ποιότητας στο ρόστερ αλλά αν μη τι άλλο παρουσιάζεται μαχητική και ανταγωνιστική, παλεύοντας σε κάθε ματς για τους βαθμούς. Παράσημο για ομάδα της δικής της δυναμικής, η ισοπαλία με τη Νιγηρία (0-0). Άνοιξε πλέον η όρεξη ακόμα και για πρόκριση!
Όλη η καλή δουλειά πιστώνεται τον Γερμανό προπονητή Τόρστεν Σπίτλερ ο οποίος καθοδηγεί τις «σφήκες» για δεύτερη σερί σεζόν. Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην άμυνα και έτσι ξεπερνά το γεγονός πως το ρόστερ δεν έχει παίκτες πρώτης γραμμής στη στελέχωσή του.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Δεν παραδίδεται η φιλότιμη Ρουάντα, που μάχεται με τα όπλα που έχει, και δη τη δυνατή άμυνά της. Το Μπενίν έχει δώσει εξαιρετικά δείγματα και έχει πολύ καλή ψυχολογία μετά την ισοπαλία που απέσπασε από τη Νιγηρία. Η αξία είναι στον άσο. 1 στο 2,00 από το pamestoixima.gr


ΙΣΗΜΕΡΙΝΗ ΓΟΥΙΝΕΑ-ΛΙΒΕΡΙΑ

Το ματς θα διεξαχθεί στην πρωτεύουσα Μαλαμπό. Εκεί η Ισημερινή Γουινέα θα διεκδικήσει το πρώτο από τα δύο τρίποντα στα οποία στοχεύει στις συνεχόμενες αναμετρήσεις με την Λιβερία. Μέχρι στιγμής δεν έχει καταγράψει νίκη στο ενεργητικό της η ομάδα που λογίζεται δεύτερο φαβορί για την πρόκριση στον όμιλο.
Ο κόουτς Χουάν Μίτσα βρίσκεται για τρίτη χρονιά στον πάγκο των «κεραυνών». Ποντάρει σε ένα πλούσιο ρόστερ καθώς οι εννιά από τους παίκτες της αποστολής αγωνίζονται σε ισπανικούς συλλόγους και συνολικά οι 15 από όσους κλήθηκαν, παίζουν εκτός των συνόρων.
Κόντρα στο Τόγκο, η γηπεδούχος ήταν καλύτερη αλλά δεν κατάφερε να πάρει τη νίκη, μένοντας στο 2-2
Τα γκολ πέτυχαν οι Νιαβό (17’) και Μπουϊλά (75’), ενώ για το Τόγκο σκόραραν οι Αχολού (45’) και Λαμπά (95’).

* Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα

Η Λιβερία δεν είχε καμία τύχη κόντρα στην πολύ ποιοτική Αλγερία (0-3), αλλά λίγες ημέρες νωρίτερα είχε πάρει ισοπαλία 1-1 στην πρεμιέρα με το Τόγκο. Με ανάλογο σκεπτικό θα μετρήσει δυνάμεις και τις όποιες πιθανότητες έχει για την υπέρβαση στα δύο μαζεμένα ματς με την Ισημερινή Γουινέα.
Ο Ρουμάνος κόουτς Μάριους Μαρίνιτσα ανέλαβε φέτος τα ηνία για τα «αστέρια». Δεν έχει ιδιαίτερη βοήθεια στο ρόστερ, από τη στιγμή που επτά από τους παίκτες της αποστολής αγωνίζονται εκτός των συνόρων, δίχως κάποιος από αυτούς να ξεχωρίζει ιδιαίτερα. Πρόβλημα η αμυντική λειτουργία.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Το... εξάποντο θα προσπαθήσει να πάρει η Ισημερινή Γουινέα στα ματς με τη Λιβερία, και αν παίξει σύμφωνα με τις δυνατότητές της μπορεί να το πάρει. Η φιλοξενούμενη στερείται ποιότητας και προσπαθεί να «καταστρέψει» το παιχνίδι του αντιπάλου αλλά η γηπεδούχος μπορεί να κάνει τις πρώτες νίκες της, και μάλιστα εύκολα αν δεν αδικήσει τον εαυτό της. 1 και under 3,5 στο 1,95 από την Betsson

Βαθμολογία -

10/10/2024Group A
Θέση Ομάδα Βαθμοί Αγώνες Ν Ι H Γ/Υ Γ/Κ +/-
1 Ισημερινή Γουινέα Ισημερινή Γουινέα 7 3 2 1 0 9 3 6
2 Μάλι Μάλι 7 3 2 1 0 3 1 2
3 Ακτή Ελεφαντοστού Ακτή Ελεφαντοστού 3 3 1 0 2 2 5 -3
Promotion - Africa Cup of Nations (Play Offs)
Ranking of third-placed teams
10/10/2024Group B
Θέση Ομάδα Βαθμοί Αγώνες Ν Ι H Γ/Υ Γ/Κ +/-
1 Πράσινο Ακρωτήρι Πράσινο Ακρωτήρι 7 3 2 1 0 7 3 4
2 Αίγυπτος Αίγυπτος 3 3 0 3 0 6 6 0
3 Γκάνα Γκάνα 2 3 0 2 1 5 6 -1
Promotion - Africa Cup of Nations (Play Offs)
Ranking of third-placed teams
10/10/2024Group C
Θέση Ομάδα Βαθμοί Αγώνες Ν Ι H Γ/Υ Γ/Κ +/-
1 Σενεγάλη Σενεγάλη 9 3 3 0 0 8 1 7
2 Καμερούν Καμερούν 4 3 1 1 1 5 6 -1
3 Γουινέα Γουινέα 4 3 1 1 1 2 3 -1
Promotion - Africa Cup of Nations (Play Offs)
Ranking of third-placed teams
10/10/2024Group D
Θέση Ομάδα Βαθμοί Αγώνες Ν Ι H Γ/Υ Γ/Κ +/-
1 Ανγκόλα Ανγκόλα 7 3 2 1 0 6 3 3
2 Μπουρκίνα Φάσο Μπουρκίνα Φάσο 4 3 1 1 1 3 4 -1
3 Μαυριτανία Μαυριτανία 3 3 1 0 2 3 4 -1
Promotion - Africa Cup of Nations (Play Offs)
Ranking of third-placed teams
10/10/2024Group E
Θέση Ομάδα Βαθμοί Αγώνες Ν Ι H Γ/Υ Γ/Κ +/-
1 Νιγηρία Νιγηρία 5 3 1 2 0 3 1 2
2 Νότια Αφρική Νότια Αφρική 4 3 1 1 1 4 2 2
3 Ναμίμπια Ναμίμπια 4 3 1 1 1 1 4 -3
Promotion - Africa Cup of Nations (Play Offs)
Ranking of third-placed teams
10/10/2024Group F
Θέση Ομάδα Βαθμοί Αγώνες Ν Ι H Γ/Υ Γ/Κ +/-
1 Μαρόκο Μαρόκο 7 3 2 1 0 5 1 4
2 Λ.Δ. Κονγκό Λ.Δ. Κονγκό 3 3 0 3 0 2 2 0
3 Ζάμπια Ζάμπια 2 3 0 2 1 2 3 -1
Promotion - Africa Cup of Nations (Play Offs)
Ranking of third-placed teams
10/10/2024Ranking of third-placed teams
Θέση Ομάδα Βαθμοί Αγώνες Ν Ι H Γ/Υ Γ/Κ +/-
1 Γουινέα Γουινέα 4 3 1 1 1 2 3 -1
2 Ναμίμπια Ναμίμπια 4 3 1 1 1 1 4 -3
3 Μαυριτανία Μαυριτανία 3 3 1 0 2 3 4 -1
4 Ακτή Ελεφαντοστού Ακτή Ελεφαντοστού 3 3 1 0 2 2 5 -3
5 Γκάνα Γκάνα 2 3 0 2 1 5 6 -1
Promotion - Africa Cup of Nations (Play Offs)
Ranking of third-placed teams

Παρακολουθείστε στο tostoixima.gr τα livescores ποδοσφαίρου, προγνωστικά ποδοσφαίρου και λεπτομέρειες για τα γεγονότα των αγώνων. Δείτε τις αναμετρήσεις της ημέρας στο κουπόνι ποδοσφαίρου του ΠΑΜΕΣΤΟΙΧΗΜΑ και ενημερωθείτε για όλα τα αθλητικά νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο μέσα από την καθημερινή ροή αθλητικών ειδήσεων του tostoixima.gr