Μπάσκετ

ΝΒΑ: Όλα έτοιμα για την αυλαία - Τα φαβορί, τα μυστικά και οι κρυμμένες ευκαιρίες

Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2024 - 09:00

Το 79ο επαγγελματικό πρωτάθλημα μπάσκετ των Ηνωμένων Πολιτειών ανάβει τα μεγάλα φώτα του το ξημέρωμα της Τετάρτης (02.30) με την κλασική ανατολική μονομαχία των Celtics με τους Knicks, και η μπασκετική σεζόν βάζει φουλ τις μηχανές!

ΝΒΑ: Όλα έτοιμα για την αυλαία - Τα φαβορί, τα μυστικά και οι κρυμμένες ευκαιρίες

Στο φετινό NBA, το basketball είναι μια συζήτηση και το... moneyball μια άλλη, ειδικά σε αυτή τη συγκυρία όπου η Λίγκα αισθάνεται να βγάζει λεφτά ακόμα και από το σχεδόν τίποτα. Συνολικά οι τριάντα ομάδες της Λίγκας κοστολογούνται κάτι παραπάνω από 115 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μια μυθική πυραμίδα που ξεκινά από τους Memphis Grizzlies (2,4 δισεκατομμύρια δολάρια) και καταλήγει στους Golden State Warriors (7,7 δισεκατομμύρια δολάρια) του Στεφ Κάρι. Το μοναδικό πιο «ακριβό» sport franchise του πλανήτη είναι οι Dallas Cowboys (NFL) που η αξία τους υπολογίζεται στα 9 δισεκατομμύρια δολάρια. Στην top 15 λίστα το ΝΒΑ έχει τρεις εκπροσώπους και το ποδόσφαιρο με δημοφιλία που ξεπερνά τα τέσσερα δισεκατομμύρια φιλάθλους, μόλις δύο: τη Ρεάλ Μαδρίτης (6,1 δισεκατομμύρια δολάρια) και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (6 δισ.).
Ας πάμε όμως πρώτα στα αγωνιστικά με τη σεζόν 2024-2025 να αναμένεται γεμάτη ένταση, με αρκετές αλλαγές στις κορυφαίες ομάδες και μεγάλες προσδοκίες για νέους και παλιούς πρωταγωνιστές. Oι Σέλτικς θεωρούνται και πάλι το πρώτο φαβορί, κυρίως λόγω του περυσινού τίτλου αλλά και επειδή ενισχύθηκαν στα σημεία. Ειδικότερα, ανά περιφέρεια τα φαβορί είναι μάλλον γνωστά και αναμενόμενα. Έχουμε και λέμε:

Δυτική Περιφέρεια

Denver Nuggets: Οι πρωταθλητές επιστρέφουν με τον Νίκολα Γιόκιτς να ηγείται ξανά, ενώ ποντάρουν στην ανάπτυξη του νεανικού πυρήνα τους για συνέχιση της περυσινής επιτυχίας.

Golden State Warriors: Με νέο αμυντικό προσανατολισμό μετά την απώλεια του Κλέι Τόμσον, οι Warriors θα στηριχτούν φυσικά στον Στεφ Κάρι και νεοφερμένους παίκτες όπως ο Μπάντι Χιλντ για περισσότερο πλουραλισμό στο σκοράρισμα.

Phoenix Suns: Ο Κέβιν Ντουράντ και οι Suns στοχεύουν να συνδυάσουν την εμπειρία με νέο ταλέντο για να παραμείνουν στην κορυφή της περιφέρειας.

Ανατολική Περιφέρεια

Boston Celtics: Με την προσθήκη των Τζρου Χόλιντεϊ και Κρίσταπς Πορζίνγκις, οι Celtics ενισχύονται αμυντικά και φιλοδοξούν να παραμείνουν στην κορυφή, με ηγέτες τον «Μίδα» Τζέισον Τέιτουμ που ανανέωσε το συμβόλαιό του έναντι 314 εκατ. δολαρίων για 5 χρόνια, και τον Τζέιλεν Μπράουν.

Νικητής ΝΒΑ: Μπόστον Σέλτικς στο 4.00 από την Betsson

* Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα

Philadelphia 76ers: Η απόκτηση του Πολ Τζορτζ ενισχύει περαιτέρω μια ομάδα που έχει ήδη τον σταρ Τζόελ Εμπίντ και τον ανερχόμενο Τάιρις Μάξεϊ.

Οι Μπακς

Ειδική αναφορά στους Μιλγουόκι Μπακς, οι οποίοι -όχι- δεν χαρακτηρίζονται φαβορί, και σωστά. Τα Ελάφια του Γιάννη Αντετοκούνμπο είναι αρκετά πίσω στις πιθανότητες, καθώς προηγούνται αρκετές ομάδες στα προγνωστικά για να «χτυπήσουν» τους Σέλτικς, αλλά στο Μιλγουόκι υπάρχει αισιοδοξία για μια εξαιρετική χρονιά. Αυτό έγκειται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι αυτή θα είναι η δεύτερη σεζόν που ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα αποτελέσει «καυτό» δίδυμο με τον Ντέιμιαν Λίλαρντ και η πρώτη όπου θα βρίσκονται από την αρχή υπό τις οδηγίες του πολύπειρου προπονητή Ντοκ Ρίβερς.

Η επίδραση του Greek Freak στην ομάδα είναι τρομερή και αυτό θέλει να εκμεταλλευτεί και ο προπονητής του.

Το γεγονός ότι κανείς δεν υπολογίζει τους Μπακς ως ένα από τα κλασικά φαβορί για τον τίτλο μπορεί να αποδειχθεί όπλο υπέρ τους και να μπορέσουν δουλεύοντας χωρίς πίεση να κάνουν την έκπληξη και να γευτούν και πάλι το νέκταρ της επιτυχίας

Οι Μιλγουόκι Μπακς μπορεί να μην έκαναν εντυπωσιακές μεταγραφές, αλλά κινήθηκαν γρήγορα και έξυπνα στο παζάρι και καθώς είχαν να προσφέρουν χρόνο συμμετοχής και διευρυμένους ρόλους πήραν free agents σε τιμές χαμηλότερες από την αγορά τους. Οπως ο Ντέλον Ράιτ, που υπέγραψε μονοετές συμβόλαιο συνεργασίας με τα Ελάφια και θα εισπράξει 3,3 εκατομμύρια δολάρια. Πέρυσι φόρεσε τις φανέλες των Ουίζαρντς και Χιτ, έχοντας 4,5 πόντους και 2,5 ασίστ.

Αλλά και ο έμπειρος γκαρντ Γκάρι Τρεντ Τζούνιορ, ο οποίος αρνήθηκε την πρόταση ανανέωσης των Τορόντο Ράπτορς και αποφάσισε να συνεχίσει την καριέρα του στο Μιλγουόκι και στο πλευρό των Γιάννη Αντετοκούνμπο και Ντέιμιαν Λίλαρντ.

Πρώτος σκόρερ ανά αγώνα (κανονική διάρκεια): Γιάννης Αντετοκούνμπο στο 8,00 από την Betsson

* Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα

Ομάδες που αφήνουν υποσχέσεις

Εκτός από τους Μπακς, οι Memphis Grizzlies με έναν υγιή Τζα Μοράντ, αναμένεται να αποτελέσουν έκπληξη, ενώ ο Τζάρεν Τζάκσον Jr. θα συνεχίσει να βελτιώνεται σε ρόλο ηγέτη. Κοντά τους και οι Dallas Mavericks με την άφιξη του Κλέι Τόμσον να δίνει νέο αέρα δίπλα στον Λούκα Ντόνσιτς, κάνοντάς τους υπολογίσιμη δύναμη.

Μπασκετικό Ελ Ντοράντο

Η σεζόν 2024-2025 του NBA χαρακτηρίζεται από εντυπωσιακή οικονομική ανάπτυξη, αποτέλεσμα της αυξανόμενης εμπορικής αξίας των ομάδων και της διεθνούς απήχησης του πρωταθλήματος.

Αξία Ομάδων και Έσοδα: Η συνολική αξία των 30 ομάδων ξεπερνά τα 115 δισεκατομμύρια δολάρια, με τις κορυφαίες ομάδες όπως οι Golden State Warriors να αγγίζουν τα 7,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Άλλοι οργανισμοί όπως οι Los Angeles Lakers και οι New York Knicks διατηρούν εξίσου υψηλές αποτιμήσεις, λόγω της μεγάλης αγοραστικής βάσης, των τηλεοπτικών συμφωνιών και της φήμης τους.

Τηλεοπτικά Δικαιώματα και Χορηγίες: Τα νέα συμβόλαια τηλεοπτικών δικαιωμάτων, που θα τεθούν σε ισχύ από το 2025, εκτιμάται ότι θα αυξήσουν τα συνολικά έσοδα του πρωταθλήματος πάνω από τα 8 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Εταιρείες όπως η ESPN και η TNT έχουν ήδη προχωρήσει σε συζητήσεις για πολυετείς συνεργασίες. Παράλληλα, η συνεργασία του NBA με χορηγούς, όπως η Nike και η Microsoft, αυξάνει τα εμπορικά έσοδα.

Διεθνής Απήχηση και Αγορές: Η παγκόσμια απήχηση του NBA ενισχύεται, κυρίως χάρη στην παρουσία διεθνών αστεριών όπως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και ο Λούκα Ντόνσιτς. Οι αγορές της Κίνας και της Ευρώπης παραμένουν κεντρικές για τη στρατηγική επέκτασης του πρωταθλήματος. Επιπλέον, οι αγώνες εκτός ΗΠΑ αυξάνονται, ενισχύοντας τα έσοδα από διεθνείς χορηγίες και τηλεοπτικές συμφωνίες.

Μισθοί και Salary Cap: Το salary cap για τη σεζόν 2024-2025 έχει αυξηθεί στα 136 εκατομμύρια δολάρια, επιτρέποντας στις ομάδες μεγαλύτερη ευελιξία στις κινήσεις τους στην αγορά. Ωστόσο, η πολυτελής φορολόγηση (luxury tax) παραμένει αυστηρή για ομάδες με υπερβολικές δαπάνες, όπως οι Warriors και οι Lakers.

Κίνδυνοι και Προκλήσεις: Παρότι το NBA εμφανίζει δυναμική οικονομική ανάπτυξη, υπάρχουν προκλήσεις. Η εξάρτηση από την κινεζική αγορά εγκυμονεί κινδύνους, λόγω των ευαίσθητων πολιτικών σχέσεων. Επίσης, η αύξηση των μισθών δημιουργεί πίεση στις ομάδες που προσπαθούν να παραμείνουν εντός προϋπολογισμού χωρίς να μειώσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Συνολικά, το NBA εισέρχεται στη σεζόν 2024-2025 σε μια περίοδο οικονομικής ευημερίας, με στόχο να αξιοποιήσει τις νέες αγορές και να προσαρμοστεί στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της παγκόσμιας αγοράς αθλητισμού.

Παρακολουθείστε στο tostoixima.gr τα livescores μπασκετ, προγνωστικά μπάσκετ και λεπτομέρειες για τα γεγονότα των αγώνων. Δείτε τις αναμετρήσεις της ημέρας στο κουπόνι μπασκετ του ΠΑΜΕΣΤΟΙΧΗΜΑ και ενημερωθείτε για όλα τα αθλητικά νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο μέσα από την καθημερινή ροή αθλητικών ειδήσεων του tostoixima.gr