Ποδόσφαιρο

Βαρύ πένθος στην Ιταλία: Πέθανε ο Τότο Σκιλάτσι, λαϊκός ήρωας της Σκουάντρα Ατζούρα στο Μουντιάλ του 1990

Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2024 - 14:06

Θλίψη έχει προκαλέσει στον χώρο του ιταλικού αλλά και του παγκόσμιου ποδοσφαίρου η είδηση του θανάτου του, εμβληματικού πρώην άσου, σε ηλικία 59 ετών.

Βαρύ πένθος στην Ιταλία: Πέθανε ο Τότο Σκιλάτσι, λαϊκός ήρωας της Σκουάντρα Ατζούρα στο Μουντιάλ του 1990

Ο Τότο Σκιλάτσι υπήρξε ένας από τους πιο αγαπημένους ποδοσφαιριστές στην Ιταλία, χάρη στις εμφανίσεις του με τη φανέλα της εθνικής ομάδας στο Μουντιάλ του 1990, όπου αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του τουρνουά. Δύο χρόνια πριν, είχε διαγνωστεί με καρκίνο του παχέος εντέρου και τις τελευταίες ημέρες νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση.

Η αγάπη των Ιταλών φιλάθλων για τον χαρισματικό επιθετικό ήταν εμφανής, καθώς μετά την ανακοίνωση του θανάτου του, δεκάδες από αυτούς συγκεντρώθηκαν έξω από το νοσοκομείο για να αποτίσουν φόρο τιμής στον «Τοτό των Ιταλών», όπως είχε χαρακτηριστεί.

Σε συλλογικό επίπεδο, ο Σκιλάτσι αγωνίστηκε με τη Μεσίνα (1982-1989), τη Γιουβέντους (1989-1992), την Ίντερ (1992-1994) και την Τζούμπιλο Ιβάτα στην Ιαπωνία (1994-1997).

Την περίοδο 1988-89 αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στη δεύτερη κατηγορία του ιταλικού πρωταθλήματος με 23 γκολ για τη Μεσίνα. Η μεταγραφή του στη Γιουβέντους στέφθηκε με επιτυχία, καθώς στην πρώτη του χρονιά σημείωσε 15 γκολ στο πρωτάθλημα και 21 συνολικά, βοηθώντας την ομάδα να κατακτήσει το Κύπελλο Ιταλίας 1989-90 και το Κύπελλο UEFA.

Μετά τη Γιουβέντους, συνέχισε στην Ίντερ, όπου το 1994 κέρδισε το Κύπελλο UEFA, χωρίς όμως να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της ομάδας. Στη συνέχεια, μετακόμισε στην Ιαπωνία, όπου κέρδισε ένα πρωτάθλημα το 1997.

Με την εθνική Ιταλίας αγωνίστηκε σε 16 παιχνίδια, και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990 έσπασε ρεκόρ, σημειώνοντας έξι γκολ και κατακτώντας τη Χρυσή Μπάλα ως πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης. Οι εμφανίσεις του εκείνο το καλοκαίρι τον κατέστησαν εθνικό ήρωα για τους Ιταλούς φιλάθλους.

Παρακολουθείστε στο tostoixima.gr τα livescores ποδοσφαίρου, προγνωστικά ποδοσφαίρου και λεπτομέρειες για τα γεγονότα των αγώνων. Δείτε τις αναμετρήσεις της ημέρας στο κουπόνι ποδοσφαίρου του ΠΑΜΕΣΤΟΙΧΗΜΑ και ενημερωθείτε για όλα τα αθλητικά νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο μέσα από την καθημερινή ροή αθλητικών ειδήσεων του tostoixima.gr