Ποδόσφαιρο

Τέσσερις ομάδες, ένα τρόπαιο: Στην τελική ευθεία το συναρπαστικό Euro [vid]

Κυριακή, 7 Ιουλίου 2024 - 21:47

Το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Γερμανίας έχει καθηλώσει εκατομμύρια τηλεθεατές και τα προγνωστικά για το στοίχημα δίνουν και παίρνουν στην κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση της χρονιάς, που μπήκε πλέον στο κρισιμότερο κομμάτι της.

Τέσσερις ομάδες, ένα τρόπαιο: Στην τελική ευθεία το συναρπαστικό Euro [vid]

Τα ψέματα τελείωσαν. Τρία παιχνίδια έμειναν για το φινάλε του Euro 2024, στο οποίο έχουν ήδη διεξαχθεί 48 αγώνες. Πλέον έμειναν τέσσερις ομάδες να διεκδικούν το τρόπαιο. Οι αποδόσεις και τα προγνωστικά έχουν χρήσει ως φαβορί την Ισπανία για την κατάκτηση της ευρωπαϊκής κορυφής, ωστόσο η Γαλλία, η Αγγλία και η Ολλανδία είναι εκεί για να το αμφισβητήσουν αυτό.

Το προηγούμενο διήμερο ήταν συναρπαστικό. Οι τέσσερις αναμετρήσεις της προημιτελικής φάσης είχαν δραματικό φινάλε. Δύο παιχνίδια κρίθηκαν στη διαδικασία των πέναλτι, ένα στην παράταση και το τελευταίο ήταν το μοναδικό που τελείωσε στα 90 λεπτά, ωστόσο σημειώθηκε ανατροπή.

Την προσεχή Τρίτη (9/7) και Τετάρτη (10/7) θα διεξαχθούν οι δύο σπουδαίοι ημιτελικοί, απ' όπου θα προκύψει το ζευγάρι του τελικού της 14ης Ιουλίου στο Βερολίνο. Ας θυμηθούμε όμως τι συνέβη στις τέσσερις αναμετρήσεις των προημιτελικών, που είχαν αρκετά ενδιαφέρουσα εξέλιξη.

Ισπανία - Γερμανία 1-1 (2-1 παρ.)

Η ομάδα που θα έβγαινε νικήτρια από την τιτανομαχία της Γερμανίας με την Ισπανία στη Στουτγάρδη αυτομάτως θα ήταν το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση.

Και ναι, οι Ισπανοί είναι πλέον ένα από τα μεγάλα φαβορί, αφού κατάφεραν να βγουν... ζωντανοί από ένα παιχνίδι που έσπασε καρδιές. Επικρατώντας με 2-1 στο τελευταίο λεπτό της παράτασης και δίνοντας ραντεβού πλέον για τα ημιτελικά. Δύο ματς μακριά από την κατάκτηση της Ευρώπης έπειτα από 12 χρόνια.

Από το πρώτο ημίχρονο υπήρξε ρυθμός, ένταση, αρκετή νευρικότητα και πολύ πάθος ανάμεσα στους παίκτες παγκόσμιας κλάσης που παρατάχθηκαν στο γήπεδο. Αλλά δεν υπήρξαν γκολ. Το βρήκαν πρώτοι οι Ισπανοί νωρίς στο δεύτερο μέρος, συγκεκριμένα στο 55', όταν ο Γιαμάλ βρήκε άνοιγμα στη γερμανική άμυνα, πάσαρε στον Ολμο και αυτός με πλασέ στην κίνηση νίκησε τον Νόιερ. Οι Γερμανοί ρίσκαραν. Ο Νάγκελσμαν όσο περνούσε η ώρα έκανε όλο και πιο επιθετική την ομάδα του, ο Φίλγκρουντ σημάδεψε το δοκάρι, ο Χάβερτς έχασε μυθική ευκαιρία με τον Ουνάι Σιμόν εκτός εστίας, αλλά ο Βιρτζ στο 89' δεν αστόχησε.

Οι Γερμανοί ισοφάρισαν και έστειλαν το ματς στην παράταση, αλλά τελικά στο... τέλος δεν κερδίζουν μόνο εκείνοι. Κερδίζουν και οι Ισπανοί, όπως συνέβη χθες. Σε ένα 30λεπτο που έσπασαν καρδιές, με τη Γερμανία να είναι καλύτερη στο γήπεδο και να έχει σοβαρά παράπονα για πέναλτι που δεν δόθηκε υπέρ της σε χέρι του Κουκουρέγια, ήρθε ο Μερίνο στο 120' να στείλει στα ουράνια εκατομμύρια Ισπανούς. Μόνος του στη μικρή περιοχή έπειτα από τη σέντρα του Ολμο, κεφαλιά στο «παραθυράκι» και πρόκριση στα ημιτελικά.

ΙΣΠΑΝΙΑ: Σιμόν, Καρβαχάλ, Λε Νορμάν (46΄Νάτσο), Λαπόρτ, Κουκουρέγια, Ρόδρι, Φαμπιάν Ρουίθ, Γουίλιαμς (80΄Μερίνο), Γιαμάλ, Πέδρι (8΄Όλμο), Μοράτα (80΄Ογιαρθάμπαλ).

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Νόιερ, Κίμιχ, Ρούντιγκερ, Τα (80΄Μίλερ), Ράουμ (57΄Μίτελσταντ), Τσαν (46΄Άντριχ), Κρόος, Μουσιάλα, Σανέ (46΄Βιρτζ), Γκουντογκάν (57΄Φίλκρουγκ), Χάβερτς (91΄Άντον).

Πορτογαλία - Γαλλία 0-0 (5-3 πεν.)

Η ομάδα του Ντιντιέ Ντεσάν που ακόμα δεν έχει σκοράρει σε ροή κανονικού αγώνα πήρε την πρόκριση στα ημιτελικά του Euro 2024 με τους παίκτες της να είναι απόλυτα εύστοχοι στη διαδικασία των πέναλτι, και να νικάνε με 5-3 την Πορτογαλία. Μοιραίος για τους Πορτογάλους ο Ζοάο Φέλιξ που έστειλε την μπάλα στο δοκάρι στην τρίτη εκτέλεση.

Οι μπλε πήραν έτσι την πρόκριση στα ημιτελικά όπου θα αντιμετωπίσουν την Τρίτη 9 Ιουλίου την Ισπανία που λίγες ώρες νωρίτερα είχε αποκλείσει τη Γερμανία.

H Γαλλία ήταν εκείνη που στην εκκίνηση του ματς είχε τον έλεγχο και την κατοχή της μπάλας κυκλοφορώντας την και προσπαθώντας να φτάσει στην περιοχή των Πορτογάλων.

Οι Ίβηρες όσο περνούσαν τα λεπτά ισορροπούσαν και το ματς με την αριστερή πτέρυγα των Μέντες και Λεάο να μονοπωλεί το ενδιαφέρον με τους εξαιρετικούς συνδυασμούς των δυο παικτών. Το σύνολο του Μαρτίνεθ ήταν εκείνο που από το δεκάλεπτο και έπειτα, πια, πήρε τα ηνία, χωρίς όμως να καταφέρει να δημιουργήσει κάποια αξιόλογη στιγμή.

Στο δεύτερο ημίχρονο, η ισορροπία ήταν πλέον εμφανής και όσο περνούσαν τα λεπτά, φαινόταν ότι το ματς δεν θα αναδείξει νικητή στην κανονική διάρκεια. Η Γαλλία έκανε φάσεις, όπως αυτή του Ντεμπελέ στο 70' και του Εμπαπέ στο 88' και το 90'+3', όμως οι Πορτογάλοι αμύνονταν σθεναρά.

Πιο δραστήρια η Πορτογαλία στο πρώτο 15λεπτο της παράτασης και μεγάλη ευκαιρία στο 103' με τον Κονσεϊσάο. Οι Γάλλοι πίεσαν στη συνέχεια αλλά έμεναν σχεδόν πάντα εκτός περιοχής κάνοντας σουτ, ή άστοχες σέντρες, για να οδηγηθούμε τελικά στη διαδικασία των πέναλτι.

1-0 η Γαλλία με τον Ντεμπελέ
1-1 Ισοφαρίζει η Πορτογαλία με τον Ρονάλντο
2-1 Ξανά μπροστά η Γαλλία με τον Φοφανά
2-2 Ισοφαρίζει η Πορτογαλία με τον Μπερνάρντο Σίλβα
3-2 η Γαλλία με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Κουντέ
3-2 Άστοχος ο Ζοάο Φέλιξ
4-2 Εύστοχος ο Μπαρκολά
4-3 Ο Μέντες με άπιαστη εκτέλεση μείωσε για τους Πορτογάλους
5-3 Ο Ερναντέζ ευστόχησε και έδωσε τη νίκη-πρόκριση στους Γάλλους.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Ντιόγκο Κόστα, Πέπε, Ντίας, Παλίνια (90+2' Ρούμπεν Νέβες), Κανσέλο (75' Σεμέντο), Μέντες, Βιτίνια (119' Νούνες), Σίλβα, Φερνάντες (75' Κονσεϊσάο), Λεάο (106' Ζοάο Φέλιξ), Ρονάλντο.

ΓΑΛΛΙΑ: Μενιάν, Κουντέ, Ουπαμεκανό, Καμαβινγκά (91' Φοφανά), Σαλιμπά, Ερναντές, Καντέ, Τσουαμενί, Γκριεζμάν (67' Ντεμπελέ), Εμπαπέ (106' Μπαρκολά), Κολό Μουανί (86' Τουράμ).

Αγγλία - Ελβετία 1-1 (5-3 πεν.)

H Αγγλία μέσα από τη διαδικασία των πέναλτι πήρε το «εισιτήριο» για τους «4» του Euro 2024, επικρατώντας με 5-3 της Ελβετίας στο Ντίσελντορφ, έχοντας απόλυτη ευστοχία από την ασβεστένια βούλα κι ενώ ο Πίκφορντ είχε αποκρούσει την εκτέλεση του Ακάντζι.

Η Αγγλία πήρε την πρόκριση με έναν όχι και τόσο αγαπημένο τρόπο, καθώς ξεπέρασε το εμπόδιο της Ελβετίας στη διαδικασία των πέναλτι 5-3. Στην κανονική διάρκεια ο Εμπολό σκόραρε στο 75' και ο Σάκα με υπέροχο σουτ στο 80' ισοφάρισε ενώ στην παράταση δεν άλλαξε κάτι.

Η Ελβετία ήταν εκείνη που πήρε κεφάλι στο σκορ στο 74'. Ο Εντόι έκανε ένα ωραίο γύρισμα προς τη μικρή περιοχή, ο Στόουνς δεν μπόρεσε να ανακόψει την πορεία της μπάλας και ο Εμπολό από κοντά σκόραρε.

Η Αγγλία απάντησε πέντε λεπτά μετά. Ο Σακά πήρε την μπάλα εκτός περιοχής και με ένα απίθανο τελείωμα έστειλε την μπάλα στο βάθος της εστίας, στέλνοντας το παιχνίδι στην παράταση.

Η Αγγλία ήταν πιο «ζωντανή» στην παράταση και στο 95' έφτασε κοντά στο 2-1, αλλά ο Ζόμερ έκανε σπουδαία επέμβαση σε κόρνερ στο σουτ του Ράις. Νέα καλή στιγμή για τους Άγγλους στο 102', με τον γκολκίπερ της Ελβετίας να μπλοκάρει το αδύναμο σουτ του Μπέλιγχαμ μέσα από την περιοχή.

Ωστόσο, η ομάδα που έχασε τις μεγάλες ευκαιρίες στα τελευταία λεπτά του επιπλέον ημιώρου ήταν αυτή του Μουράτ Γιακίν. Αρχικά στο 118' με το δοκάρι του Σακίρι με το απευθείας κόρνερ που εκτέλεσε ο επιθετικός των Ελβετών κι ένα λεπτό μετά με το σουτ του Βίντμερ από κοντά, το οποίο έφυγε άουτ.

Πάλμερ: 1-0
Ακάντζι: Απόκρουση Πίκφορντ
Μπέλιγχαμ: 2-0
Σερ: 2-1
Σάκα: 3-1
Σακίρι: 3-2
Τόνεϊ: 4-2
Αμντούνι: 4-3
Αλεξάντερ-Αρνολντ: 5-3

ΑΓΓΛΙΑ: Πίκφορντ, Γουόκερ, Στόουνς, Κόνσα (78' Πάλμερ), Τρίπιερ (78' Έζε), Μέινου (78' Σο), Ράις, Σάκα, Μπέλιγχαμ, Κέιν (110' Τόνεϊ), Φόντεν (115' Αλεξάντερ-Αρνολντ).

ΕΛΒΕΤΙΑ: Ζόμερ, Σερ, Ακάντζι, Ροντρίγκες, Φρόιλερ (118' Σιέρο), Ρίντερ (64' Τσούμπερ), Τζάκα, Εμπισερ (118' Αμντούνι), Εντόι (98' Ζακάρια), Εμπολό (109' Σακίρι), Βάργκας (64' Βίντμερ).

Ολλανδία - Τουρκία 2-1

Η Ολλανδία τα είδε όλα με τους Τούρκους, αλλά κατάφερε να κάνει την ανατροπή με 2-1 και να πάρει την πρόκριση στους «4» του Euro 2024.

Οι Τούρκοι είχαν μπλοκάρει την Ολλανδία στο πρώτο μέρος και προηγήθηκαν με τον Ακαϊντίν στο 35'. Οι οράνιε ανέβασαν ρυθμό στο δεύτερο μέρος και χρειάστηκαν έξι λεπτά για να φέρουν το ματς... ανάποδα. Ο ντε Φράι ισοφάρισε στο 70', ενώ στο 76' ο Μουλντούρ, υπό την πίεση του Χάκπο, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του. Η Τουρκία προσπάθησε να απαντήσει εκ νέου, έχασε μεγάλες ευκαιρίες και οι οράνιε άντεξαν.

Στο 56', η Τουρκία που προηγούνταν από το ημίχρονο με 1-0 με Ακαϊντίν, λίγο έλειψε να γίνει το 2-0, με το απευθείας φάουλ του Γκιουλέρ να διώχνει όσο χρειαζόταν ο Φερμπρούχεν και στη συνέχεια η μπάλα να σταματά στο δεξί δοκάρι.

Νέα καλή στιγμή για την Τουρκία στο 66' με την βολίδα του Γιλντίζ έξω από την περιοχή να απομακρύνει πάρα πολύ δύσκολα με γροθιές ο Φερμπρούχεν.

Τελικά η Ολλανδία, χωρίς να έχει τη μεγάλη φάση στο β΄ μέρος, έφτασε στην ισοφάριση στο 70ό λεπτό με την καρφωτή κεφαλιά του κεντρικού αμυντικού της Ντε Φράι μετά από σέντρα ακριβείας του Ντεπάι.

Η ολική ανατροπή για τους «οράνιε» ήρθε στο 76' με τον Χάκπο να σκοράρει με αρκετή δόση τύχης (2-1) μετά από την κάθετη πάσα του Ντούμφρις και να ανεβαίνει μόνος στην κορυφή του πίνακα των σκόρερ της διοργάνωσης με 4 γκολ.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Φερμπρούχεν, Ντούμφρις, Ντε Φράι, Φαν Ντάικ, Ακέ (73′ Φαν ντε Φεν), Σχάουτεν, Σίμονς (87′ Ζίρκζι), Ρέιντερς (73′ Φέερμαν), Μπερχβάϊν (46′ Βέγκχορστ), Χάκπο, Ντεπάι (87′ Φρίμπονγκ).

ΤΟΥΡΚΙΑ:Γκιουνόκ, Μουλντούρ (82′ Τσελίκ), Ακαϊντίν (82′ Τοσούν), Μπαρτακτσί, Καντιόγλου, Όζκαν (77′ Γιοκουσλού), Αϊχάν (89′ Κιλίτσου), Γιλμάζ, Τσαλχάνογλου, Γιλντίζ (77′ Ακτούρκογλου), Γκιουλέρ.

Βαθμολογία -

07/07/2024Group A
Θέση Ομάδα Βαθμοί Αγώνες Ν Ι H Γ/Υ Γ/Κ +/-
1 Γερμανία Γερμανία 7 3 2 1 0 8 2 6
2 Ελβετία Ελβετία 5 3 1 2 0 5 3 2
3 Ουγγαρία Ουγγαρία 3 3 1 0 2 2 5 -3
4 Σκωτία Σκωτία 1 3 0 1 2 2 7 -5
Promotion - Euro (Play Offs: 1/8-finals)
Ranking of third-placed teams
07/07/2024Group B
Θέση Ομάδα Βαθμοί Αγώνες Ν Ι H Γ/Υ Γ/Κ +/-
1 Ισπανία Ισπανία 9 3 3 0 0 5 0 5
2 Ιταλία Ιταλία 4 3 1 1 1 3 3 0
3 Κροατία Κροατία 2 3 0 2 1 3 6 -3
4 Αλβανία Αλβανία 1 3 0 1 2 3 5 -2
Promotion - Euro (Play Offs: 1/8-finals)
Ranking of third-placed teams
07/07/2024Group C
Θέση Ομάδα Βαθμοί Αγώνες Ν Ι H Γ/Υ Γ/Κ +/-
1 Αγγλία Αγγλία 5 3 1 2 0 2 1 1
2 Δανία Δανία 3 3 0 3 0 2 2 0
3 Σλοβενία Σλοβενία 3 3 0 3 0 2 2 0
4 Σερβία Σερβία 2 3 0 2 1 1 2 -1
Promotion - Euro (Play Offs: 1/8-finals)
Ranking of third-placed teams
07/07/2024Group D
Θέση Ομάδα Βαθμοί Αγώνες Ν Ι H Γ/Υ Γ/Κ +/-
1 Αυστρία Αυστρία 6 3 2 0 1 6 4 2
2 Γαλλία Γαλλία 5 3 1 2 0 2 1 1
3 Ολλανδία Ολλανδία 4 3 1 1 1 4 4 0
4 Πολωνία Πολωνία 1 3 0 1 2 3 6 -3
Promotion - Euro (Play Offs: 1/8-finals)
Ranking of third-placed teams
07/07/2024Group E
Θέση Ομάδα Βαθμοί Αγώνες Ν Ι H Γ/Υ Γ/Κ +/-
1 Ρουμανία Ρουμανία 4 3 1 1 1 4 3 1
2 Βέλγιο Βέλγιο 4 3 1 1 1 2 1 1
3 Σλοβακία Σλοβακία 4 3 1 1 1 3 3 0
4 Ουκρανία Ουκρανία 4 3 1 1 1 2 4 -2
Promotion - Euro (Play Offs: 1/8-finals)
Ranking of third-placed teams
07/07/2024Group F
Θέση Ομάδα Βαθμοί Αγώνες Ν Ι H Γ/Υ Γ/Κ +/-
1 Πορτογαλία Πορτογαλία 6 3 2 0 1 5 3 2
2 Τουρκία Τουρκία 6 3 2 0 1 5 5 0
3 Γεωργία Γεωργία 4 3 1 1 1 4 4 0
4 Τσεχία Τσεχία 1 3 0 1 2 3 5 -2
Promotion - Euro (Play Offs: 1/8-finals)
Ranking of third-placed teams
07/07/2024Ranking of third-placed teams
Θέση Ομάδα Βαθμοί Αγώνες Ν Ι H Γ/Υ Γ/Κ +/-
1 Ολλανδία Ολλανδία 4 3 1 1 1 4 4 0
2 Γεωργία Γεωργία 4 3 1 1 1 4 4 0
3 Σλοβακία Σλοβακία 4 3 1 1 1 3 3 0
4 Σλοβενία Σλοβενία 3 3 0 3 0 2 2 0
5 Ουγγαρία Ουγγαρία 3 3 1 0 2 2 5 -3
6 Κροατία Κροατία 2 3 0 2 1 3 6 -3
Promotion - Euro (Play Offs: 1/8-finals)
Ranking of third-placed teams

Παρακολουθείστε στο tostoixima.gr τα livescores ποδοσφαίρου, προγνωστικά ποδοσφαίρου και λεπτομέρειες για τα γεγονότα των αγώνων. Δείτε τις αναμετρήσεις της ημέρας στο κουπόνι ποδοσφαίρου του ΠΑΜΕΣΤΟΙΧΗΜΑ και ενημερωθείτε για όλα τα αθλητικά νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο μέσα από την καθημερινή ροή αθλητικών ειδήσεων του tostoixima.gr