Ποδόσφαιρο

Τουρκία-Γεωργία 3-1: Ελαμψε το αστέρι του Αρντά Γκιουλέρ [vid]

Τρίτη, 18 Ιουνίου 2024 - 21:19

Με πρωταγωνιστή το 19χρονο παιδί - θαύμα, η Τουρκία υπέταξε τη Γεωργία και έκανε ένα ονειρικό ξεκίνημα στο Euro

Τουρκία-Γεωργία 3-1: Ελαμψε το αστέρι του Αρντά Γκιουλέρ [vid]

Ο Αρντά Γκιουλέρ «συστήθηκε» στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο πέρυσι, όταν σε ηλικία 18 ετών ανάγκασε τη Ρεάλ να πληρώσει 20 εκ. ευρώ στη Φενερμπαχτσέ για να τον αποκτήσει. Και χθες στο βροχερό Ντόρτμουντ κατέθεσε τα διαπιστευτήριά του. Με ένα φανταστικό σουτ έξω από την περιοχή στο 65ο λεπτό, που έστειλε την μπάλα στο πλαϊνό δίχτυ και τους Τούρκους στον έβδομο ουρανό.

Εσπασε το ρεκόρ του Ρονάλντο

Μάλιστα ο Γκιουλέρ ο νεαρότερος παίκτης που σκοράρει στο ντεμπούτο του σε Euro. Εσπασε έτσι (κατά 15 ημέρες!) το ρεκόρ που κρατούσε ο Κριστιάνο Ρονάλντο από το 2004, όταν και σκόραρε με την Πορτογαλία στην ήττα (1-2) από την Εθνική μας!

Αυτή η γκολάρα χάρισε στην Τουρκία τη νίκη επί της πρωτάρας Γεωργίας με 3-1 στη πρεμιέρα του ΣΤ’ ομίλου του Euro. Αυτή και η θεά Τύχη. Διότι μετά το 2-1 από τον Γκιουλέρ, οι Γεωργιανοί στο ντεμπούτο τους σε μεγάλη ποδοσφαιρική διοργάνωση όχι μόνο δεν τα παράτησαν, αλλά αντίθετα είχαν δύο δοκάρια και άλλη μία κλασική ευκαιρία για να ισοφαρίσουν και να πάρουν τον πρώτο τους βαθμό σε Euro.

Στο 70’ ο Κοτσοροσβίλι με μια τρομερή ενέργεια άδειασε το κεντρικό αμυντικό δίδυμο της Τουρκίας, αλλά η μπάλα από το σουτ του τράνταξε το οριζόντιο δοκάρι. Στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων ο Κβαρατσκέλια γύρισε την μπάλα στη μικρή περιοχή, όπου ο Κοτσοροσβίλι δεν μπόρεσε να πλασάρει σωστά, διότι τον παρεμπόδισε ο Μικαουτάτζε και η μεγάλη ευκαιρία χάθηκε. Και στο 6ο λεπτό των καθυστερήσεων η μπάλα από χτύπημα φάουλ του Κβαρατσκέλια χτύπησε ξανά στο δοκάρι και στην επαναφορά ο Ακαϊντίν έδιωξε λίγο πριν από τη γραμμή σουτ του Ζιβζιβάτζε! Αμέσως μετά και καθώς και ο γκολκίπερ της Γεωργίας, Μαμαρντασβίλι, είχε ανέβει στα αντίπαλα καρέ, ο Ακτούρκογλου έφυγε μόνος του στην κόντρα και διαμόρφωσε το τελικό 3-1.

Η Τουρκία ξεκίνησε δυνατά, είχε δοκάρι σε σουτ του Αϊχάν στο 10’ και πέτυχε το πρώτο της γκολ σε πρεμιέρα του Euro μετά το 2000 με υπέροχο βολέ του Μουλντούρ στο 19’. Αμέσως μετά πέτυχε ένα ακόμα γκολ με τον Γιλντίζ, το οποίο μετά από παρέμβαση του VAR ακυρώθηκε ως οφσάιντ.

Από εκείνο το σημείο και μετά η Γεωργία ισορρόπησε σταδιακά το παιχνίδι και στο 32’ ισοφάρισε με τον Μικαουτάτζε από γύρισμα του Κοτσοροσβίλι να πετυχαίνει το πρώτο γκολ των Γεωργιανών σε Euro. Στη συνέχεια κράτησε καλά στην άμυνα δίχως να απειληθεί ιδιαίτερα, μέχρι που σκόραρε ο Γκιουλέρ.

Πριν από την έναρξη του αγώνα σημειώθηκαν επεισόδια στις εξέδρες του γηπέδου μεταξύ Τούρκων και Γεωργιανών οπαδών, τα οποία ωστόσο δεν πήραν μεγάλη έκταση.

Τουρκία (Βιτσέντσο Μοντέλα): Γκιουνόκ- Μιλντίρ (85' Τσελίκ), Ακαϊντίν, Μπαρντακτσί, Καντίογλου- Αϊχάν , Κιοκτσιού - Γκιουλέρ, Τσαλχάνογλου, Γιλντίζ (85' Ακτιούρκογλου)- Γιλμάζ

Γεωργία (Βιλί Σανιόλ): Μαμαρντασβίλι - Κβερκβέλια (85' Ζιβζιβάτζε), Κάσια, Ντβάλι- Κακαμπάτζε, Κοτσορασβίλι, Μεκβαμπισβίλι, Χακβετάτζε, Τσιταϊσβίλι - Μικαουτάτζε, Κβαρατσχέλια

Παρακολουθείστε στο tostoixima.gr τα livescores ποδοσφαίρου, προγνωστικά ποδοσφαίρου και λεπτομέρειες για τα γεγονότα των αγώνων. Δείτε τις αναμετρήσεις της ημέρας στο κουπόνι ποδοσφαίρου του ΠΑΜΕΣΤΟΙΧΗΜΑ και ενημερωθείτε για όλα τα αθλητικά νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο μέσα από την καθημερινή ροή αθλητικών ειδήσεων του tostoixima.gr