Μπάσκετ

Γερμανία-Ελλάδα 76-63: Ψηλά το κεφάλι! Η Γαλανόλευκη έπεσε μαχόμενη και ξαναμπήκε στον χάρτη

Τρίτη, 6 Αυγούστου 2024 - 13:40

Όχι δάκρυα για αυτή την Εθνική! Η Γαλανόλευκη πάλεψε στα ίσα με την παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία για τρία δεκάλεπτα και λύγισε στο φινάλε, αποχαιρετώντας με ψηλά το κεφάλι το Ολυμπιακό τουρνουά.

Γερμανία-Ελλάδα 76-63: Ψηλά το κεφάλι! Η Γαλανόλευκη έπεσε μαχόμενη και ξαναμπήκε στον χάρτη

Η Εθνική Ελλάδας του Βασίλη Σπανούλη, πάλεψε μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο όλα τα ματς, ξεχνώντας το έλλειμμα ποιότητας και βάθους στον πάγκο. Η πρόκριση στους 4 του Ολυμπιακού τουρνουά μπορεί να χάθηκε με αντίπαλο την πανίσχυρη Εθνική Γερμανίας, όμως το βέβαιο είναι ότι η Γαλανόλευκη ξαναμπήκε στον παγκόσμιο μπασκετικό χάρτη, αρκεί όλοι να συμμετέχουν και να τιμούν το εθνόσημο.

Η Εθνική μας ξεκίνησε το ματς ακριβώς όπως έπρεπε, πιέζοντας με τον Γουόκαπ τον Σρέντερ στο κατέβασμα και διαβάζοντας σωστά τα pick 'n' roll των Γερμανών. Ποτέ δεν βγήκαν μόνοι τους κάτω από το καλάθι είτε ο Τίμαν, είτε τα αδέρφια Βάγκνερ. Την ίδια στιγμή ο Σρέντερ δεν έβρισκε ελεύθερο σουτ με εξαίρεση ένα «σκοτωμένο» τρίποντο με ταμπλό από την κορυφή, ενώ ουκ ολίγες φορές εξαναγκάσαμε τη Μάνσαφτ στο λάθος.

Στην επίθεση ο ψύχραιμος Μήτογλου έκανε καλές επιλογές και σκόραρε, ενώ ο Γιάννης όποτε βρήκε ελεύθερο πεδίο κάρφωσε την μπάλα και έβαλε τις βολές, με την Εθνική να προηγείται με 10 στο 5:07 πριν το τέλος, με 12 (6-18) στα 6 λεπτά, και με το δεκάλεπτο να κλείνει στο +10 (11-21) για τη Γαλανόλευκη.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο οι Γερμανοί έγιναν... Γερμανοί. Έκλεισαν καλύτερα στην άμυνα, ρίχνοντας τα ποσοστά της Εθνικής μας ενώ άρχισαν να βρίσκουν αυτοματισμούς στην επίθεση, σκοράροντας πλέον από μέση και μακρινή απόσταση. Ο Σπανούλης προσπάθησε να βρει νέες ισορροπίες επιστρατεύοντας Τολιόπουλο, Καλαϊτζάκη και Χαραλαμπόπουλο, δίνοντας παράλληλα ανάσες στον Γιάννη. Ομως ήταν φανερό ότι «βραχυκυκλώναμε» πιο συχνά στο επιθετικό κομμάτι, καθώς, δεν βρήκαμε πόντους στο ζωγραφιστό από τον Παπαγιάννη, ενώ χάσαμε και μερικά ελεύθερα σουτ. Οι Βόϊτμαν, Τάις και Φραντς Βάγκνερ μας έκαναν μεγάλη ζημιά, είτε ανανεώνοντας επιθέσεις, είτε σκοράροντας στο ένας εναντίον ενός και κάπως έτσι ισοφάρισαν σε 36-36, σκορ που ήταν και το τελικό του πρώτου ημιχρόνου.
Στα θετικά του πρώτου μέρους ο περιορισμός του Σρέντερ που βρισκόταν συχνά μπροστά σε νταμπλ τιμ και αναγκαζόταν να ξεφορτωθεί την μπάλα.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με τους Γερμανούς να περνούν μπροστά με τρίποντο του Σρέντερ και τους Βάγκνερ να συνεχίζουν να σκοράρουν μερικά μεγάλα καλάθια, όπως και ο Μπογκά. Παρόλα αυτά, οι διεθνείς έβρισκαν τρόπο να βρίσκονται κοντά στο σκορ, είτε με μερικά σπουδαία καλάθια του Γιάννη, είτε με σουτ απ' έξω, είτε του εκπληκτικού και χθες Γουόκαπ, είτε του Παπανικολάου. Δυστυχώς όμως, οι Γερμανοί είχαν βρει για τα καλά ρυθμό στην επίθεση, και με τριποντο του Μπογκά που μας πόνεσε πολύ, το τρίτο δεκάλεπτο έκλεισε στους 7 πόντους διαφορά, 59-52.

Τα λάθη έγιναν περισσότερα στο ξεκίνημα του 4ου δεκαλέπτου για την Εθνική, ενώ οι Γερμανοί ανανέωσαν πολλές επιθέσεις με επιθετικά ριμπάουντ. Με πολύ κόπο κατεβάσαμε τη διαφορά στους 5 πόντους (61-56) στο 4ο λεπτό της περιόδου, και είναι κρίμα το γεγονός ότι δεν καταφέραμε να περιορίσουμε τους αδερφούς Βάγκνερ από τη στιγμή που ο Σρέντερ έμενε «κλειδωμένος» από τις ελληνικές άμυνες. Στο διάστημα αυτό, η Εθνική συνέχιζε να παραμένει χωρίς σκορ αφού ο Γιάννης είχε «κρεμασμένους» πάνω του δύο και τρεις αντιπάλους, ενώ τα σουτ των υπολοίπων σταμάτησαν να μπαίνουν. Κάπως έτσι οι Γερμανοί ξέφυγαν με 10 πόντους διαφορά από εκεί και πέρα ήταν πολύ δύσκολο για τους διεθνείς να επιστρέψουν, με το τελικό σκορ να διαμορφώνεται στο 76-63.

Καμία μομφή όμως δεν ταιριάζει σε αυτή την ομάδα που, χωρίς να έχει την ποιότητα των υπολοίπων ολόκληρης της οκτάδας, άφησε σε κάθε ματς την ψυχή της στο παρκέ. Υπό την καθοδήγηση του Βασίλη Σπανούλη, το βέβαιο είναι δεν πρόκειται ποτέ να παραδοθεί αμαχητί σε κανέναν και το μόνο που χρειάζεται είναι στήριξη από την ομοσπονδία και δουλειά στα παραγωγικά κλιμάκια.



ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Βάζκεζ, Κοζλόφσκις, Μπατίστα

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 11-21, 36-36, 59-52, 76-63

ΓΕΡΜΑΝΙΑ (Χέρμπερτ): Μπόνγκα 9 (3/6 τρίποντα, 6 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Γουάιλερ-Μπαμπ 5 (1/5 τρίποντα), Φόγκτμαν 7 (1), Φραντς Βάγκνερ 18 (7/11 δίποντα, 1/6 τρίποντα, 1/2 βολές, 3 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 3 κλεψίματα), Τάις 6 (1/5 δίποντα, 4/4 βολές, 8 ριμπάουντ), Μόριτς Βάγκνερ 8 (3/3 δίποντα, 2/2 βολές, 5 ριμπάουντ, 3 ασίστ), Σρούντερ 13 (2/5 δίποντα, 3/7 τρίποντα, 8 ασίστ), Τίμαν 10 (4/5 δίποντα, 2/2 βολές, 6 ριμπάουντ), Ομπστ

ΕΛΛΑΔΑ (Σπανούλης): Γουόκαπ 12 (3/3 δίποντα, 2/5 τρίποντα), Λαρεντζάκης, Τολιόπουλος 7 (1/2 δίποντα, 1/3 τρίποντα), Καλάθης 5 (1/4 τρίποντα, 5 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 2 κλεψίματα), Καλαϊτζάκης 1, Παπαγιάννης, Χαραλαμπόπουλος, Παπανικολάου 10 (2/4 δίποντα, 2/5 τρίποντα, 8 ριμπάουντ), Αντετοκούνμπο 22 (9/12 δίποντα, 4/6 βολές, 2 ριμπάουντ, 3 ασίστ), Μήτογλου 6 (3/4 δίποντα, 6 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 2 κλεψίματα)

Τα ομαδικά στατιστικά της Γερμανίας: 20/32 δίποντα, 9/29 τρίποντα, 9/11 βολές, 32 ριμπάουντ (20 αμυντικά - 12 επιθετικά), 18 ασίστ, 9 κλεψίματα, 10 λάθη, 18 φάουλ

Τα ομαδικά στατιστικά της Ελλάδας: 19/28 δίποντα, 6/22 τρίποντα, 7/10 βολές, 28 ριμπάουντ (20 αμυντικά - 8 επιθετικά), 12 ασίστ, 4 κλεψίματα, 2 μπλοκ, 15 λάθη, 18 φάουλ

Παρακολουθείστε στο tostoixima.gr τα livescores μπασκετ, προγνωστικά μπάσκετ και λεπτομέρειες για τα γεγονότα των αγώνων. Δείτε τις αναμετρήσεις της ημέρας στο κουπόνι μπασκετ του ΠΑΜΕΣΤΟΙΧΗΜΑ και ενημερωθείτε για όλα τα αθλητικά νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο μέσα από την καθημερινή ροή αθλητικών ειδήσεων του tostoixima.gr