Μπάσκετ

NBA. «Εφυγε» σε ηλικία 86 ετών, ο θρυλικός Τζέρι Γουέστ

Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2024 - 19:29

Ηταν ο παίκτης που ενέπνευσε τη δημιουργία του λογότυπου του ΝΒΑ και έγινε ο τρίτος στην ιστορία της λίγκας που έφτασε του 25.000 πόντους, μεταξύ πολλών άλλων επιτευγμάτων

NBA. «Εφυγε» σε ηλικία 86 ετών, ο θρυλικός Τζέρι Γουέστ

Βαρύ πένθος στο ΝΒΑ και το παγκόσμιο μπάσκετ, έριξε η απώλεια του σπουδαίου Τζέρι Γουέστ, που απεβίωσε το πρωί της Τετάρτης (12/6) σε ηλικία 86 ετών.

Ο Γουέστ επιλέχθηκε τρεις φορές στο Basketball Hall of Fame σε μια μυθική καριέρα ως παίκτης και διοικητικό στέλεχος, ήταν All-Star κάθε χρόνο της καριέρας του ενώ οδήγησε τους Λος Άντζελες Λέικερς στους τελικούς του ΝΒΑ εννέα φορές, κατακτώντας τον τίτλο τη σεζόν 1971-72.

Ανακηρύχθηκε επίσης 12 φορές MVP τελικών του ΝΒΑ, το 1969 μάλιστα, ως παίκτης της ηττημένης ομάδας - επίτευγμα που δεν έχει επαναληφθεί ποτέ έως σήμερα. Ως προπονητής και διοικητικό στέλεχος, συνεργάστηκε με μία πλειάδα αστέρων του NBA τα τελευταία 40 χρόνια: Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ, Μάτζικ Τζόνσον, Τζέιμς Γουόρθι, Κόμπε Μπράιαντ, Στεφ Κάρι, Κλέι Τόμσον, Κέβιν Ντουράντ, Καβάι Λέοναρντ.
Δεν δίστασε ποτέ μάλιστα να εκφέρει τη γνώμη του για τις επιλογές της αγαπημένης του ομάδας, ακόμα και αν ήταν δυσάρεστη στη διοίκηση, όπως για παράδειγμα η μεταγραφή του Λεμπρόν Τζέιμς, τον οποίο ο Γουέστ χαρακτήριζε «μαλακό».

«Ο Τζέρι Γουέστ ήταν μια ιδιοφυΐα του μπάσκετ και μια καθοριστική φυσιογνωμία στο πρωτάθλημά μας για περισσότερα από 60 χρόνια. Διακρίθηκε όχι μόνο ως πρωταθλητής του NBA και ως All-Star και στις 14 αγωνιστικές του σεζόν, αλλά και ως ένας τέλειος αντίπαλος που ήταν μέσα σε όλες τις μεγάλες στιγμές. Εκτίμησα τη φιλία μου με τον Τζέρι και τη γνώση που μοιράστηκε μαζί μου επί πολλά χρόνια για το μπάσκετ και τη ζωή. Εκ μέρους του ΝΒΑ, στέλνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στη σύζυγο του Τζέρι, Κάρεν, την οικογένειά του και τους πολλούς φίλους του στην κοινότητα του ΝΒΑ», ήταν η δήλωση του κομισάριου του ΝΒΑ Άνταμ Σίλβερ.

Τζόρνταν: Ηταν σαν μεγαλύτερος αδερφός μου

Ιδιαίτερη ήταν η δήλωση του Μάικλ Τζόρνταν, όπως και η σχέση που είχε με τον εκλιπόντα: «Ηταν φίλος και μέντορας - σαν μεγαλύτερος αδερφός για μένα. Εκτιμούσα τη φιλία και τις γνώσεις του. Πάντα ευχόμουν να είχα παίξει εναντίον του ως αντίπαλος, αλλά όσο περισσότερο τον γνώριζα, θα ήθελα να ήμουν συμπαίκτης του. Θαύμαζα τις ιδέες του για το μπάσκετ και μοιραζόμασταν πολλές ομοιότητες στον τρόπο που προσεγγίζαμε το παιχνίδι»..

Στα απομνημονεύματά του, ο Γουέστ εξομολογήθηκε την μακρόχρονη μάχη του με την κατάθλιψη - αποτέλεσμα μίας τραυματικής παιδικής ηλικίας, χωρίς αγάπη και γεμάτης θυμό, πλάι σε έναν κακοποιητικό πατέρα. Συχνά ένιωθε αδύναμος να την καταπολεμήσει, διοχετεύοντας ως αντίδραση, όλες τις δυνάμεις του στο παιχνίδι.

Παρακολουθείστε στο tostoixima.gr τα livescores μπασκετ, προγνωστικά μπάσκετ και λεπτομέρειες για τα γεγονότα των αγώνων. Δείτε τις αναμετρήσεις της ημέρας στο κουπόνι μπασκετ του ΠΑΜΕΣΤΟΙΧΗΜΑ και ενημερωθείτε για όλα τα αθλητικά νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο μέσα από την καθημερινή ροή αθλητικών ειδήσεων του tostoixima.gr